IPB

Hoşgeldin Misafir ( Giriş | Kayıt )

Reply to this topicStart new topic
> Macro objektifler
Ozgur Gedikoglu
Mesaj Nov 15 2007, 09:04 PM
Mesaj #1

Basic Member

Grup: Members
Üye No: 812

Macro objektif almay? dü?ünüyorum,

Canon 100mm mi yoksa 60 mm mi? Sualt? için sizce hangisi daha uygun?

Te?ekkürler
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Baranok
Mesaj Nov 16 2007, 10:25 AM
Mesaj #2

Advanced Member

Grup: Moderator
Yer: Istanbul
Üye No: 18

Merhaba Özgür bey,

Ben 60 mm tavsiye ederim. 100 mm lens zoom lenstir. Daha uzaktan netleme yapars?n?z. Sualt? foto?rafç?l???nda en önemli konulardan birisi de konuya mümkün oldu?unca yakla??p aradaki su, partikül vb. foto?raf?n kalitesine olumsuz etkide bulunabilecek etkenleri azaltmak, ortadan kald?rmakt?r. Bu yüzden size 60mm lens tavsiye ediyorum.

Sayg?lar?mla,

Alp Baranok
SFV.com Editör
+Quote Post
chewbaka
Mesaj Nov 18 2007, 07:57 PM
Mesaj #3

Basic Member

Üye No: 451

Merhabalar,

Söz konusu makro objektifler olunca farkl? görü?ler ve al??kanl?klar gündeme geliyor.

Sualt? foto?rafç?l???nda makro objeler ile u?ra??rken elbette de?i?ken ihtiyaçlar mevcut. Genel olarak, kesinlikle 60mm makro objektifin kullan??l?l??? 100 veya 105 mm (nikon) ile k?yasland???nda çok daha rahat. 60 mm makro, gerek objeye oldukça yak?n konum alabilmeniz ve gerekse netleme esnas?nda daha rahat hakimiyet sunmas? aç?s?ndan daha konforlu bir kullan?m sunuyor. Öte yandan özellikle çok küçük deniz tav?anlar? ve karideslerin çekimlerinde 60mm makro objektifin limitlerine dayanma ihtimaliniz de oluyor.

Bu durumda genellikle iki ihtimal kar??n?za geliyor : ya +2 veya +4 gibi kombinasyonlarda close-up filtreler kullanmak yada elbette bir üst seviyeye 100mm veya 105 mm ( Nikon ) ç?kmak ( orda da close-up filtreler ile daha da fazla obje büyüklü?ü elde edilebilir ) .

Ben Nikon D200 kamera ile 60mm makro objektif ve duruma göre +2 yada +4 close-up filtre kullan?yorum. Bunun yan?s?ra Nikon 105 mm makro VR objektifim de var, ancak özellikle bu objektif ile edindi?im tecrübe oldukça yüksek miktarfa hakimiyet gerektirdi?i ( özellikle çok h?zl? ve milimetrik autofocus yapmas? nedeni ile ) ve bu nedenle kullanmaya al??man?n gerçekten de çok zaman ve tecrübe gerektirdi?i.

Elbette Sn. BARANOK 'un belirtti?i gibi 100 veya 105 mm ile objeye çok yak?n durman?z gerekmiyor, bu durum bazen obje ile aran?zdaki mesafeyi artt?rma dezanvantaj?n? da beraberinde getirse de ( obje büyüklü?üne de ba?l?d?r ) di?er yandan odakland???n?z canl?y? fazla rahats?z etmeden çekim yapman?z? da sa?lad??? için kadraj avantaj? da sa?layabiliyor.

Bence a??rl?kl? kullan?m olarak 60mm daha iyi bir tercih nedeni, ancak di?er yandan e?er 100 veya 105 mm üzerinde gerçekten hakimiyet kurdu?unuzda çok çok iyi neticeler de al?nabildi?i de konu?tu?um sualt? foto?rafç?lar?n?n ortak görü?ü.

?lk etapta bence 60mm üzerinde karar k?l?n derim...

Selamlar...
+Quote Post
Ozgur Gedikoglu
Mesaj Nov 21 2007, 12:55 AM
Mesaj #4

Basic Member

Çok te?ekkürler, san?r?m 60 mm'de karar k?laca??m:)
+Quote Post
Photographer
Mesaj Nov 23 2007, 10:34 PM
Mesaj #5

Advanced Member

Grup: Root Admin
Üye No: 2

Burda atlanan çok önemli bir husus var,

60mm de 105mm de ayn? büyütmeye sahiptir ,odak uzakl?klar? farkl? oldu?u için biri daha fazla büyütmeye sahip san?lmas?n .Ikisininde makro büyütmese 1/1 dir.105mm nin tek avantaj? ayn? büyümeyi daha uzak bir mesafeden verebilmesidir.

Tabii sualt? için konu?acak olursa bu hem avantaj hemde dezavantaj,

Avantaj:Canl?y? ürkütmyecek mesafeden çekim yapabilirsiniz.
Dezavantaj:Mesafe artt?kça araya giren su miktar? ve bunla beraber partiküller ,planktonlar?n miktar? da artar ve foto?raf kalitesinde ciddi br dü?ü?e sebep olur.

Sevgiler,

Tunç Yavuzdo?an

Burda atlanan çok önemli bir husus var,

60mm de 105mm de ayn? büyütmeye sahiptir ,odak uzakl?klar? farkl? oldu?u için biri daha fazla büyütmeye sahip san?lmas?n .Ikisininde makro büyütmese 1/1 dir.105mm nin tek avantaj? ayn? büyümeyi daha uzak bir mesafeden verebilmesidir.

Tabii sualt? için konu?acak olursa bu hem avantaj hemde dezavantaj,

Avantaj:Canl?y? ürkütmyecek mesafeden çekim yapabilirsiniz.
Dezavantaj:Mesafe artt?kça araya giren su miktar? ve bunla beraber partiküller ,planktonlar?n miktar? da artar ve foto?raf kalitesinde ciddi br dü?ü?e sebep olur.

Sevgiler,

Tunç Yavuzdo?an
+Quote Post
Ozgur Gedikoglu
Mesaj Dec 11 2007, 09:58 PM
Mesaj #6

Basic Member

?lgilenen herkese çok te?ekkürler. Art?lar?n?n yan?nda, fiyat fark? dolay?s? ile de, 60mm macroyu almaya karar verdim.
+Quote Post
Baranok
Mesaj Dec 11 2007, 10:19 PM
Mesaj #7

Advanced Member

?yi seçim. Hay?rl? olsun ?imdiden.
+Quote Post
fuat kuram
Mesaj Sep 11 2009, 11:42 AM
Mesaj #8

Basic Member

Üye No: 3,777

Konu ile ilgisi varm? bilmiyorum ama farkl? bir topic açmadan devam etmek istedim. sualt? fotografç?l???na cok yeni baslayan birisi olarak bilgilerinizi almak istedi?im bir konu var ..Fisheye objektiflerin sualt? kullan?m? yayg?n m? ve sualt?nda daha cok hangi objelerin bu objektif kullan?larak cekimleri tercih ediliyor.Distorsiyon olu?turduklar? için su üzerinde farkl? efektler için tercih ediliyorlar ama sualt?nda kullan?mlar? nedir gercekten cok merak ettim.

bu arada sitede cok ho?uma gitti ,eme?i gecen herkese cok te?ekkürler.De?erli site yöneticilerini ve moderatörleri kutluyorum.
+Quote Post
Baranok
Mesaj Sep 11 2009, 12:38 PM
Mesaj #9

Advanced Member

Merhaba Fuat bey,

Ben, geni? aç? olarak 10,5mm fisheye lens kullan?yorum ve sualt?nda s?k olarak kullan?lmaktad?r. Bence, fisheye lensler karaya göre sualt?nda daha verimli oluyorlar. Çünkü sualt?nda karadaki gibi belirli formlar yok. Hatlar düz, keskin de?il. Bu yüzden fisheye'?n etkisi karadaki gibi çok fazla distorsiyon yaratm?yor. Bu yüzden tavsiye ederim. Bunun haricinde 10,5 mm lensler sabit odakl?d?r. De?i?ken odakl? geni? aç?lar da var. Mesela Tokina'n?n 10-17 mm lensi var. 10mm deyken fisheye etkisi oluyor ama 17mm'e yakla?t?kça aç? biraz daral?yor ama fisheye etkisi de iyice azal?yor. Bunun gibi lensleri de kullanabilirsiniz ama böyle bir lens almadan önce sualt? sisteminizde kullan?labilirli?ini ara?t?rman?z? tavsiye ederim.

Sitemiz hakk?ndaki be?eni ve övgü dolu sözleriniz için çok te?ekkür ederiz.

Sayg?lar?mla,

Alp Baranok
Editör
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Okuyan Sayısı: 2 (2 Misafir ve 0 Gizli Üye)
0 Üye:

Basit Görünüm Tarih: 8th September 2010 - 01:20 AM